Jdi na obsah Jdi na menu


    

Poslední aktualizace 31.10.2021

 

Kliknutím na letopočty uvedené níže zobrazíte naše kompletní chovatelské záznamy.

2025

2024

2024

2023

2022

2021 2020 2019 2018 2017
 2016

 2015 

  2014    2013   2012    2011    2010   2009    2009 

 2008 

 

Chovatelské záznamy na naších prvních www stránkách z let 2004 až 2008 jsou k vidění ZDE. 

 

Kompletní DNA zdravotní testy a DNA identity VŠECH naších chovných jedinců jsou k vidění ZDE.

 

Na fotografii níže je Šampionka pro Krásu a výkon 2016 v kategorii Mladí Gisele Feritte Bugsy ve věku 7 týdnů.
 vrh-g-2015--7-tydnu--41-.jpg
 

ZÁKLADNÍ DOPORUČENÍ CHOVATELSKÉ STANICE BUGSY NA NEJVHODNĚJŠÍ DRŽENÍ ŠTĚŇÁTKA PLEMENE ITALSKÝ CHRTÍK.

 

Děkujeme Vám za projevenou důvěru a koupi štěňátka z naší chovatelské stanice. Prosíme Vás o zodpovědný přístup ke štěňátku. Nabízíme Vám několik rad z našich dlouholetých zkušeností.

 

1.    Naše chovné jedince krmíme přirozenou, syrovou stravou BARF. Na cestách podáváme granulované kanadské krmivo značky TUNDRA z volně žijících krůt a kuřat chovaných bez chemie. Při přechodu na pevnou stravu podáváme štěňatům rýžovou kaši s kozím mlékem, které si kupujeme na soukromém statku. Pokud zvolíte pro štěňátko jiné krmivo, přechod na něj by měl být postupný. Dostane od nás granulované krmivo i konzervy sebou do začátku, na krmivo které je u nás štěňátko zvyklé.

2.    Doporučujeme štěňatům od třetího měsíce věku přidávat kloubní veterinární přípravky pro správnou funkci vazů, šlach, kloubů a kostí. Tento preparát doporučujeme podávat pejskovi celoživotně, podle návodu výrobce. Jedním z výrobců, který se mi osvědčil je Alavis.

3.    Do jednoho roku italští chrtíci rostou a vyvíjejí se jim klouby a chrupavky, proto doporučujeme s pejskem sportovat mírně. Při vysoké zátěži můžou nastat v pozdějším věku nemoci kloubů a svalových úponů, takzvané přešlapy. Od roku můžou italští chrtíci trénovat dostihy, můžete s nimi chodit na delší pěší túry.

4.    Nedoporučujeme podávat italským chrtíkům mléko (tučné mléčné výrobky - tvaroh, měkké sýry, Pribináčky), tedy pokud nechcete, aby Vám italáček hodně vyrostl. Modrým a šedým chrtíkům nedoporučujeme podávat mrkev, červenou a žlutou papriku, karoten, také po určité značce Lososoveho oleje chrtici chytají oranžový nádech. Po těchto potravinách mají oranžový nádech srsti. Modrým a šedým italáčkům doporučujeme přidávat do stravy borůvky pro sytější modrou barvu srsti.

5.    Nejpozději do půl roku musí mít italští chrtíci vyměněný mléčný chrup za trvalý. Důležité je věnovat pozornost vrchním špičákům. Pokud přetrvávají mléčné špičáky, nechte je u veterináře vytrhnout, aby nebránily v růstu novým, které by mohly mít následně špatný sklon.

6.    Všechna očkování doporučujeme aplikovat do stehna zadní končetiny (nebo zadečku), na žebrech (boku) zůstávají italským chrtíkům po injekci delší dobu viditelné bouličky.

7.    Přepravka - látková nebo plastová je pro život s italským chrtíkem důležitá. Nutná do auta, výborná pro všechny druhy cestování, i doma. Italáček jí bere jako stánek své jistoty. Chrtíci ve štěněčím věku bývají hyperaktivní, často se dostanou do vyčerpanosti tím, že stále potřebují mít svého pána na očích. Pokud chrtíka včas uložíte do jeho stánku jistoty (přepravky nebo ohrádky), aby Vás měl na očích, usne a probere se opět v andílka.

8.    Ve městě nepouštějte nikdy svého italského chrtíka na volno. Chrty ovládá štvací instinkt, který se v nich může kdykoliv probudit. Italský chrtík je drobný pes, kolize s autem bývá pro něj se smrtelnými následky. Doporučujeme prodlužující vodítko. Na procházky v chladném počasí doporučujeme pořídit chrtíkovi obleček.

9.    Italští chrtíci jsou inteligentní, milí a veselí. Dokážou si Vás rychle „omotat kolem packy“. Prosíme o důslednou výchovu. Bez fyzických trestů, stačí zvýšit hlas s povelem FUJ!

10. Naše štěňátka učíme čistotnosti na noviny. Nedělá jim problém udělat svoji potřebu na noviny už ve věku 3 týdny na určené místo. Ve vašem (pro štěně novém prostředí) bude štěňátku trvat týden, než si zvykne, ale důsledností vše zvládnete. Do měsíce bude Váš italáček vykonávat svoji potřebu venku.

11. Zabraňujte svému italskému chrtíkovi ve skákání z výšek na tvrdé a kluzké podlahy, na tento povrch může italský chrtík neobratně dopadnout, bohužel zlomená přední končetina do dvou let věku v tomto případě nebývá výjimečností.

12. U pejsků dohlížejte na varlátka, třikrát denně, lehkým pohybem (hlazením) zkontrolujte, zda jsou správně uložená v šourku. Někdy můžou varlátka cestovat, dbejte prosím na jejich správné uložení.

13. Italští chrtíci jsou velice závislí na své rodině, kterou moc milují. Doporučujeme stálý kontakt, brát pejska s sebou všude kam Vás s ním vpustí. Nenechávejte ho samotného v noci ve svém pelíšku, ochuzujete se o krásný pocit lásky a teplo, které Vám tento tvoreček bezelstně dává.

14. Fenečky většinou poprvé hárají kolem jednoho roku. Nelekejte se, pokud to nebude v tomto termínu, pohlavní dospívání bývá u každého jedince individuální.

15. Pravidelně každých čtrnáct dní svému italáčkovi stříhejte drápky, aby je měl krátké. Při delších drápech hrozí jejich zalomení.

16. Pokud se rozhodnete chrtíka vykoupat, doporučujeme používat co nejjemnější šampóny a pořádně opláchnout vodou. 

17. Italáčka krémujte na bříšku a tlapkách. Doporučujeme používat olivový olej, kteří italacci rádi slizou. Příjemný je kokosový, ale není léčivý  spíše má kosmetický efekt. 

18. Nezapomínejte svému italskému chrtíkovi pravidelně od štěněčího věku čistit zuby. Malé plemena trpí na zubní kámen, tímto mu můžete předcházet. Doporučujeme enzymatické zubní pasty. Nebo olej na zubní hygienu. 

19. Přestože italští chrtíci netrpí na ušní záněty, kontrolujte svému pejskovi čistotu uší. Občas vytřete olejíčkem nebo veterinárním přípravkem určeným na čištění uší.

20. Anální váčky, doporučujeme každé tři měsíce vymačkávat. Vyprazdňovat anální váčky není složité, ze začátku Vám pomůže veterinář. Anální váčky jsou u každého psíka individuální záležitost, někteří je nemívají zaplněné, v tom případě je nevymačkávejte.

21. Štěňátkům doporučujeme podávat pupalkový olej na posílení imunitního systému, pravidelně 2 kapky 3 x týdně. 

22. Do 2 let jsou chrti stále ve vývinu. Italští chrtíci v tomto věku dospívají i po psychické stránce. Buďte stále důslední ve výchově. Přibližně od dvou let se chrtíci velmi zklidní.

Přejeme Vám s naším milovaným a rozmazlovaným štěňátkem mnoho šťastných společných chvil. Mnoho úspěchů na výstavách, dostizích, coursingu či v chovu. Nyní máte osud pejska ve svých rukou, není jednoduché ze štěňátka vychovat šampióna krásy či dostihového šampióna. Věříme, že při správné péči a Vašem sebeobětování (mnoho času a financí) se Vám to podaří. 

Každá zpráva a fotografie našeho, nyní už i Vašeho miláčka nás potěší.

Chovatelská stanice s dlouholetou tradicí specializující se na chov italských chrtíků.

“ FERITTE BUGSY “

Eva Baxová    Křížová 264/43    Praha 5   15000     Smíchov

www.piccololevrieroitaliano.cz    

evaferittebugsy@gmail.cz     Tel. + 420 777 069 097


vrh-g-2015--7-tydnu--104-.jpg 
 Graciella Feritte Bugsy ve věku 7 týdnů.