Jdi na obsah Jdi na menu

Poslední aktualizace 18.02.2024

Vítejte na mých obyčejných stránkách věnovaných neobyčejnému plemeni ITALSKÝ CHRTÍK.

Dole mojí bratři v triku Safíre a Sebík.

.--404-.jpg

Kompletní informace a archiv zajímavostí z mého chovu italských chrtíků

nejdůležitější novinky 2023 k vidění ZDE

Dole mojí Safíre a Sebík.

.--424-.jpg

Děkuji všem majitelům mých štěňátek za skvělou péči, kterou jim dávají.
Šampionáty jsou víc vidět, pochlubit se je příjemné, nicméně výstavní úspěchy nejsou to to nejdůležitější.
Dole můj Karamel.
l--90-.jpg
Miluji všechny svoje odchovy stejně! Pozdrav z dovolené, foto šťastného pejska v kruhu rodinném mě potěší nejvíce. 
Dole moje Chicky.
.--56-.jpg
Moje nevýslovné poděkování patří chovatelce pani H. Daňkové (chov. stanice Branco Piccolo), která v minulém století s problémy importovala novou krev do České republiky. Byla majitelkou nejúspěšnější výstavní feny v historii ČR - CIB, Multi Ch. Vhilomeny El Saghir, která byla držitelkou 32 x BOB, 2 x 1.místo v prestižní soutěži Šampion Šampionů. Děkuji pani Daňkové za spojení, které uskutečnila na moje neutuchající prosby o chovnou fenku, která ponese v sobě vlohy pro zakladatelku mého chovatelského snu Krásu a Výkon. V roce 2002 spojila nejkrásnější výstavní fenu Vhilomenu El Saghir s krásným talentovaným sportovcem Fiefoerniek´s Furioso, který žil v Maďarsku. Podařilo se a na světě byl, mnou dva roky očekávaný vrh. Narodila se Holly Di Branco Piccolo - zakladatelka mého chovu. Tímto začala novodobá historie chovu Italských chrtíků s využitím pro Krásu a Výkon v České republice. Dole popel Holly v urničce, po jejím odchodu jsem jí nechala zpopelnit na věčnou památku, jako zakladatelka mého chovu zůstane s námi pořád. 
trofeje-2017--40-.jpg
Přednostně svěřuji svoje odchovy po zdravotně testovaných rodičích s výstavními a sportovními tituly do milujících rodin, které mají zájem o vysokou kvalitu, ale nechtějí chovat. Dávám přednost NÁROČNÝM zájemcům, kteří si touží pořídit chrtíka pro radost a jako luxusního společníka.
Na fotografii dole je Chantia Feritte Bugsy na dostihové dráze Mladá Boleslav 08.10.2016, kdy si tato jedinečná, nejmenší dostihová fenka doběhla pro první místo v kategorii Mladí. 

 

dostihy-mada-boleslav-8.10.2016--fb-web--7-.jpg

 

dostihy-mlada-boleslav-1.10.2016-beh-mladych-6x--12-.jpg

 

Na fotografii nahoře zleva Astra Bravissimo Bertrando, Chantia Feritte Bugsy, Gisele Feritte Bugsy, Hollie Feritte Bugsy, Hannach Feritte Bugsy, Gloria Feritte Bugsy. Foto z dostihu dne 01.10.2016, dostihová dráha Mladá Boleslav. Společný běh mladých, všichni pochází z jedné chovatelské stanice od jednoho majitele, jedinečný úspěch za kterým se skrývá tisíce hodin práce. Unikátní genetické a dostihové vlastnosti mých milovaných chrtíků. Tento den jsem si splnila jeden ze svých chovatelských, dostihových a trénerských snů. Byla jsem nesmírně šťastná a hrdá na ně i na sebe. Moji chrtíci doběhli čistě dva běhy, distanci 345 metrů stylem Start - Cíl. Všichni splnili dostihovou licenci v rekordním věku 12 měsíců, stejně jako můj legendární dostihový chrtík Multi Ch. Ceysse Bugsy v roce 2005. Děkuji své milované rodině za nekončící obětavou pomoc a podporu, a paní Sousedíkové za  momentky z tohoto nezapomenutelného klání a dostihu.

dostihy-mlada-boleslav-1.10.2016-beh-mladych-6x--31-.jpg

 

Jsem první chovatelka v ČR, která začala plošně zdravotně testovat svoje chovné jedince. Co mě k tomu vedlo? Opakované krytí mým Ceysse Bugsy do Rakouska a do Německa v roce 2007, v obou zemích je povinná DNA identity a zdravotní testy, majitelé krycích fen zdravotní testy po mě požadovali. Můj Ceysse musel mít tyto testy, jinak nemohl být u nich použit v chovu. Testy patel a srdce jsem s ním musela absolvovat také, proto jsem postupně přibrala i ostatní svoje odchovy. Chovatelé ze zahraničí se mnou spolupracovali, moc jim za to děkuji, mám s nimi velmi hezké vztahy do současnosti, Ceysseho potomci v Německu působí v chovu stále. Byla to pro mě příjemná škola. Zdravotní testy jsem si před rokem 2007 nenechávala potvrzovat do rodokmenu, jelikož to nebylo pro chrtíky v ČR potřebné, testy jsem si nechávala pro svoje využití. V současné době jsou zdravotní testy běžné a většina chovatelů je dokládá. Některé testy jsou i povinné. Je milé, jak zdravotní úroveň chrtíků v Čechách i v Evropě vzkvétá, za dob mých začátků byl zdravotní stav chrtíků díky vysokému inbreedingu nedobrý. Je velmi legrační vidět a slyšet majitelku mého odchovu, fenky narozené v roce 2008 po mém Ceysse Bugsy a mojí Cinderelle Pustynny Wiatr (oba už v té době byli testovaní na srdce, pately a oči) kdy rozhlašuje, že ona byla první, která začala zdravotně testovat svoje odchovy, moje fenka je zakladatelka jejího chovu... Naštěstí jsou pamětníci, kterých si vážím a pamatují si moji aktivitu. Pamětníci stárnou, paměti se zapomínají, knihy zůstávají. Velice děkuji paní PhDr. H. Podané, autorce publikace Italský chrtík - Aristokrat s duší klauna za její vzpomínky na mojí zdravotní aktivitu u chrtíků. Paní PhDr. H. Podaná patří mezi "staré" chovatele, kterých si velice vážím, chovatele, kteří se zasloužili o současný chov italských chrtíků u nás, spolupracovala jsem s ní při svých prvních vrzích v roce 2003 a 2004. V roce 2004 se narodil můj Ceysse Bugsy, který je potomek prvních psů importovaných paní PhDr. H. Podanou.

 

 

MÁTE KNIHU O ITALSKÉM CHRTÍKOVI?

Nyní se vám konečně dostává do rukou.

Autorkou je dlouholetá chovatelka plemene, která se už od roku 1985 intenzivně věnuje své hluboké vášni – italským chrtíkům – a dlouhé roky pracovala i jako poradkyně chovu Klubu chovatelů italských chrtíků. Díky její původní novinářské a redaktorské profesi jsou stránky napsané srozumitelnou a přitažlivou formou.
Provede vás radostmi i úskalími, jež na vás čekají od štěněcích krůčků až k chrtímu stařečkovi, ať už hledáte skvělého společníka nebo výstavního či dostihového šampiona. V knize najdete užitečné rady a tipy týkající se běžné péče, ale i podrobnější informace k chovu, kapitolu o zdraví a nemocech, průřez dávnou historií i současností plemene u nás a v Evropě, standard plemene s komentářem – a pro ty, kdo se hlouběji zajímají o plemeno, i statistiky narozených štěňat či přílohu o genetickém založení zbarvení srsti. Nescházejí schematické kresby a barevné fotografie.

chrtik.jpg